TrainingsActeer Cursus

Wanneer is trainingsacteren iets voor jou?
 • Als jij goed bent in het werken met mensen en je daar energie van krijgt;
 • Jouw acteervaardigheden voldoende zijn om transparant te kunnen spelen;
 • Jij graag iets anders wil qua huidige werkzaamheden;
 • Bereid bent tijd te investeren;
 • Nieuwe ontdekkingen over jezelf wilt doen;
 • Kennis wil verwerven over gedrag en communicatie.
Cursus volgen bij TTAC. Waarom juist hier!
Het vak van trainingsacteur neem ik heel serieus. Ik neem jou als deelnemer aan mijn cursus serieus en ook de trainers en deelnemers uit het werkveld. Dat vraag ik dus ook van een ander; ik ben daar open en eerlijk in. Tijdens de opleiding zal ik je zo veel mogelijk aanreiken waardoor je het vak gaat begrijpen en ontdekken of dit echt bij je past. Ik zal je advies geven wat je al goed kan en wat je nog hebt te ontwikkelen. Ook als ik denk dat dit vak niet bij je past zal ik dat met je delen.

Waarom hamer ik zo op de kwaliteit van het vak?
In mijn werk zie ik deelnemers stappen zetten op het moment dat zij in een veilige omgeving ervarend kunnen leren. Het is dus mijn taak als trainingsacteur ze dat aan te reiken, zodat ze het geleerde ook in de praktijk gaan toepassen. Dat is soms met een beetje duwen, soms een beetje trekken en altijd goed observeren waar de ander tegendruk geeft of juist in beweging komt. Daarnaast houd ik van transparant communiceren, dat is het effect van het gedrag van de deelnemer benoemen, aangeven waar dit door komt, nieuwsgierig zijn, vragen stellen, observeren wat er met mijn woorden gebeurt en altijd ruimte geven voor de gedachten en reflectie van de deelnemer.

Wat heb je geleerd als de cursus af is
 • Je hebt inzicht gekregen of het vak van trainingsacteur bij je past en je genoeg competenties bezit om in het werkveld aan de slag te gaan;
 • Je kunt op verschillende niveaus feedback geven;
 • Je kent de meest gebruikte communicatiemodellen en -methodieken;
 • je hebt kennis over werkvormen en kunt deze aanbieden aan trainers;
 • je weet hoe je je moet voorbereiden op een training;
 • Je kunt je als trainingsacteur introduceren en daarmee de weerstand op oefenen verlagen;
 • Je weet een veilige omgeving te creëren;
 • Je hebt voldoende zelfvertrouwen om de trainer te ondersteunen.
Hoe helpt deze cursus in mijn verdere leven?
Als trainingsacteur zet jij je spelkwaliteiten en ook jouw kennis en inzichten in. Dat maakt dat ik je tijdens de cursus steeds uitdaag om te delen en om raakbaar te zijn. Zo worden 'blinde vlekken' zichtbaar en bespreekbaar gemaakt. In mijn coaching en theaterdocentschap hoor ik met grote regelmaat terug dat deelnemers ook in hun persoonlijk leven veranderen omdat de 'blinde vlekken niet meer blind zijn'.

Ik ben er van overtuigd dat dit je een betere trainingsacteur maakt.

Wees zelf het voorbeeld dat je van de deelnemers vraagt te zijn.

Wat is het werkveld waar je kunt gaan werken?
In de cursus word je opgeleid tot trainingsacteur. De basisvaardigheden over communicatie beheers je. Dat maakt dat je je aan een grote verscheidenheid van trainers en trainingsbureaus kan gaan introduceren. De laatste jaren neemt de vraag naar trainingsacteurs steeds meer toe. Professionele trainingsacteurs worden op vele plekken ingezet zoals bij assessments, bij kickoff bijeenkomsten, bij rollenspelen, bij simulaties en bij communicatie- en gedragstrainingen, examens ...

Er zijn verschillende acteursbureaus waar je je kunt aanmelden. Sommige bureaus zijn gespecialiseerd in een bepaald thema. Zelf ga je werkenderwijs merken waar jouw voorkeur ligt.

Zij-instromers, ik heb zelf een onderwijsachtergrond, maken soms meer kans te gaan trainingsacteren in het werkveld waar ze uit komen. Omdat je daar de cultuur, vakjargon en het systeem kent.

Als trainingsacteur help je, middels toegepast acteren, anderen in hun persoonlijke ontwikkeling. Dit doe je door het geven van feedback, op verschillende niveaus en het inzetten van je kennis van modellen en werkvormen. Daarnaast kun je ondernemend handelen, trainers adviseren en verbinding maken.

wie wat waar?
Is het wat voor jou? Altijd al willen doen?
Regelmatig krijg ik vragen via mijn netwerk om informatie te geven over mijn vak, welke competenties er nodig zijn en nog veel meer.
Het vak van trainingsacteur draag ik een warm hart toe en brengt al mijn talenten samen. Mijn wens om zelf een trainingsacteeropleiding te starten heb ik nu tot werkelijkheid gemaakt.

trainingsacteren
Een trainingsacteur wordt ingezet in training, gaming, coaching en mediation voor het (in)oefenen van onder andere vaardigheden en methodieken.
Een goede trainingsacteur is voor mij iemand die inzicht heeft in eigen kunnen, kan reflecteren, zorgvuldig is, zich kan inleven en dus kan aansluiten bij de behoefte van de ander. En daarnaast, goed feedback kan geven op verschillende niveaus.
Als laatste en misschien wel belangrijkste competentie, het acteren zelf. Dat moet transparant en geloofwaardig zijn. Als trainingsacteur ben je er voor de deelnemer, een heel ander vak dus dan acteur zijn.
In deze opleiding en in het vak maak je gebruik van je acteertalent en zet je die in voor de ontwikkeling van de deelnemer.

informatie- en selectiedag
Daarom vraag ik je voor de cursus de informatie- en selectiedag (3,5 uur) te volgen. Hier bekijk ik of jouw spelniveau voldoende is om deel te kunnen nemen aan de cursus.
De kosten voor deze dag bedragen 142,50 euro per persoon exclusief 21% BTW. Je krijgt 40 euro korting op de cursus als je wordt toegelaten tot de TTAC. Mocht je aantoonbare spelervaring als (trainings)acteur hebben dan vervalt de verplichting van het volgen van deze dag.

studiebelasting
De cursusdagen starten om 9 uur en we eindigen uiterlijk om 16.30 uur.
Tussen de cursusdagen door zal je met enige regelmaat een huiswerk-opdracht meekrijgen. De studiebelasting hiervan is ongeveer 1 uur per opdracht.

7-daagse cursus
Waarom 7 dagen? 'Is dat niet kort', vraag je je af. Tuurlijk is dat kort!!
In dit vak ben je nooit uitgeleerd. Wel ben ik er van overtuigd dat ik jou in deze 7 dagen de benodigde (basis)kennis kan laten opdoen. Door mijn persoonlijke aanpak, ik ben en blijf een Montessoriaan, ben ik in staat om gedurende de lesdagen je voldoende persoonlijke feedback te geven om de ontwikkeling van jouw competenties voor het vak te zien groeien.
Ik zal ten allen tijde open met je communiceren zodat jij je in veiligheid kan ontwikkelen en zo een eerlijk oordeel krijgt over je kwaliteit als trainingsacteur.

Het volgen van deze cursus geeft je geen garantie op werk. Het geeft je wel de basisvoorwaarden en vertrouwen om het vak te gaan uitoefenen samen met een rugzak vol gereedschap en technieken.

Stageplaatsen voor trainingsacteurs
Met ingang van augustus 2023 is er een samenwerking tussen TTAC en Hogescholen. De cursisten van de opleiding krijgen nu de mogelijkheid om vlieguren te gaan maken als trainingsacteur in verschillende HBO-opleidingen waar zij de studenten mogen helpen zich voor te bereiden op de praktijk.

lesmateriaal
Je ontvangt een digitaal studieboek.

groepsgrootte
Bij minimaal 4 deelnemers kan de cursus doorgaan. Maximaal aantal deelnemers is 12.

kosten
De cursus kost 1748,50 euro per persoon exclusief 21% BTW.

certificaat / bewijs van deelname
Elke cursist ontvangt na afloop een bewijs van deelname. Heb je het assessment op de laatste lesdag met goed resultaat afgerond, dan kun je deze omzetten in een certificaat.

inschrijven en contact

Download hier het inschrijfformulier

Annelies Kaan
Telefoon: 06 134 98 662
ttac@tractrice.nl

Download hier de brochure TTAC
««
Data 2023 najaar

informatie- en selectieavond TTAC: 7 september van 19.00 tot 22.00 uur

Cursusdagen TTAC: 09.00 - 16.30 uur (met een globale indeling van het lesprogramma)
dag 1 15 september kennismaken met het vak, feedback, warming-up, werkvormen
dag 2 22 september modellen: o.a. Roos van Leary, PIP, DISC
dag 3 29 september agressie en grensoverschrijdend gedrag
dag 4 6 oktober assessmentacteren, coaching en mediation
dag 5 27 oktober voorbereiding, introductie, acteren in verschillende branches
dag 6 28 oktober gameacteren
dag 7 3 november afsluitend assessment
De informatie- en selectieavond en cursus vinden plaats in Amersfoort
Data 2024 voorjaar

informatie- en selectieavond TTAC: 2 februari van 19.00 tot 22.00 uur

Cursusdagen TTAC: 09.00 - 16.30 uur (met een globale indeling van het lesprogramma)
dag 1 1 maart kennismaken met het vak, feedback, warming-up, werkvormen
dag 2 8 maart modellen: o.a. Roos van Leary, PIP, DISC
dag 3 15 maart agressie en grensoverschrijdend gedrag
dag 4 22 maart assessmentacteren, coaching en mediation
dag 5 29 maart voorbereiding, introductie, acteren in verschillende branches
dag 6 5 april gameacteren
dag 7 12 april afsluitend assessment
De informatie- en selectieavond en cursus vinden plaats in Amersfoort

Download hier de brochure TTAC

Download hier het inschrijfformulier